Трансфер на домейнТрансфера на домейн означава прехвърлянето на даден домейн от един домейн регистрар към друг. При трансфера на домейна не се извършват никакви промяни в неговите настройки и сайтът асоцииран с него продължава да работи от същия хостинг акаунт , в който е настроен.

Не бива да се бъркат трансфера на домейн с промяна на мястото (хостинга) от където ще се зарежда сайта, тъй като на практика това са две различни неща.

Всеки домейн има DNS (нейм) сървъри, които  указват накъде е насочен той и къде е разположен сайта или сайтовете към него. Преместването на един сайт от един хостинг доставчик към друг не предполага задължително и трансфер на домейна към него. Достатъчно е само да се сменят DNS (нейм) сървърите за домейна да сочат към новия хостинг доставчик.


Условия за трансфер на домейн

1. Код за оторизация (Authorization key или EPP key)

Едно от условията за да бъде трансфериран даден домейн от един регистрар при друг е предоставянето на код за оторизация известен още като Authorization key или EPP key.


2. Забрана за трансфер

Друго изискване е домейна да бъде активен/отключен (Active) или с деактивирана забраната за трансфер.


При голяма част от домейн регистрарите в контролния панел за управление на домейните, от съображения за сигурност потребителят не може да види кода за оторизация (Authorization key или EPP key), а също така самостоятелно не може да деактивира забраната за трансфер на домейна. Тогава трябва да се свържете с регистрара на домейна и да поискате домейна да бъде отключен за трансфер и да му бъде предоставен кода за оторизация на трансфера. Заявката за трансфер на домейн не може да бъде стартирана и даден домейн няма как да бъде трансфериран към друг регистрар без да са изпълнени тези условия.


3. Имейл за проверка

Последната стъпка, която трябва да се изпълни е да се потвърди имейла за проверка и потвърждаване на трансфера, който регистрара, при който се трансферира домейна, изпраща. Имейла за проверка се изпраща до няколко часа след пускането на заявка за трансфер на имейл адреса, който е въведен за домейна. Обикновено в имейла се съдържа линк, върху който трябва да се кликне и да потвърди съгласието, домейнът да бъде трансфериран при новия регистрар.


4. Период за трансфер на домейн

Трансфера на домейна приключва до пет дена след датата на потвърждението на имейла за проверка.


5. Други условия

- ако от датата на последното подновяване на домейн до датата на трансферът му при друг регистрар са изминали повече от 60 дни, към периодът на регистрация на домейна се добавя още една година.

- домейна не може да бъде трансфериран, ако регистрацията му е извършена преди по-малко от 60 дни преди датата на трансфера.

- възможно е трансфера на домейна да не може да приключи на време, ако до датата на изтичане остават по-малко от 5 дни. Тогава домейна трябва да се поднови при настоящия регистрар, а след 60 дни от подновяването му ще може да се трансферира отново.

- ако домейна е изтекъл при пускане на заявката за трансфер, трансфера не може да се осъществи. Тогава домейна трябва да се поднови при настоящия регистрар, а след 60 дни от подновяването му ще може да се трансферира отново.

- за да може домейн да бъде трансфериран, е необходимо собственикът му да има достъп до административния имейл адрес (Administrative contact), който е въведен при регистрацията на домейна. Справка, за това кой имейл адрес е въведен за даден домейн, може да се направи на адрес: http://www.whois-search.com/whois/domain.com


6. Контролен панел за управление на домейн

При трансфер на домейн от един регистрар при друг настройките му не се променят, освен в случаите когато в контактната информация за домейна, преди трансфера е имало празни полета. Тогава след трансфера липсващите полета се попълват автоматично с данните на регистрара.

След като домейнът се трансферира, на неговия собственик се изпраща имейл с новата дата на валидност на домейна и данните за достъп до контролния панел. Посредством контролния панел потребителят може да променя различни настройки на домейна - DNS-и, подчинен DNS-и, контактна информация за домейна и др.

  • 37 Потребителите са намерени за полезно
Помощ за този отговор?

Подобни статии

Какво е домейн?

Домейн (domain) е уникално име, което сочи към дадена Интернет страница. Названието произхожда от...

Как да променя DNS сървърите на домейн?

След регистрация на домейн, трябва да имате контролен панел за да можете да променяте настройките...

Мога ли да регистрирам .bg домейн при Вас?

В момента QHoster не може да регистрира домейни в областта .BG. За да регистрирате .BG домейн...

Кой има право да регистрира домейни .eu?

За да регистрирате домейн .eu трябва да сте физическо лице, живеещо на територията на Европейския...

Колко домейна мога да регистрирам в един акаунт?

Няма ограничение за броя на домейните, които може да регистрирате с всяка една поръчка или...